The American Space Museum  Titusville är ett fint  komplement till Kennedy Space Center. Lite mer intimt. Här finns inga stora raketer eller månstenar. Det är en lite skruvad samling av föremål. Här finns till exempel en arbetshjälm som tillhörde John Glenn, den första amerikanen som flög i omlopp runt jorden.

Bob Sieck visar mig runt bland de kontrollpaneler som han och hans kollegor använde under fler flygningar med Space Shutteln under 80-talet. Föreståndaren Mark visar utställningens nyaste tillskott. Ett rum som lyfter fram alla kvinnliga rymdfarare. Här finns en bild på Valentina Tereshkova, den tolfte personen att flyga i rymden 1963. Och här finns en bild på Anne McClain som befinner sig i rymden just nu.

www.howmanypeopleareinspacerightnow.com

Mark och Bob pratar om olika astronautbiografier de läst. Någon har skrivit om hur det från rymden, från ett kosmiskt perspektiv blir tydligt att alla människor på jorden verkligen är ett folk. Det verkar som att Mark inte har något emot det men kanske tycker att det är lite flummigt.
– It’s all a bit soft, säger han för att förklara att det inte är så konkret.

Mark växte upp med att följa starten av rymdprogrammet. Jag frågar vad i museet som är coolast. Han rusar in ett annat rum, fram till en glasmonter och pekar på en liten plastlåda med sladdar som sticker ut.
– That’s the part of the Gemini 8 spacecraft that broke and almost killed Neil Armstrong. Of course the way he handled the crisis is probably the reason he got a shot at being the first man on the moon.

– By the way, I’m a huge fan of Tycho, he is a hero of mine. But you probably know all about him, säger Mark.
– Well maybe, svarar jag utan att egentligen fatta vad han menar.
– Tell me, is it true that he had a dwarf as an assistant and a moose as a pet?

Jag förstår långsamt att det är Tycko Brahe han syftar på. De minnen som jag får fram om 1500-talsastronomen är att han var en jävel på att hamna i dueller, hade en näsprotes och dog av att urinblåsan sprack under ett långt gästabud.
– Well i don’t know about a dwarf but he was pretty eccentric, säger jag.
– Oh that’s super, I’d like to keep communicating with you about that. Here take my business card.

Kosmiskt ändå.