Newark International Ariport, 16.00pm
Säger hejdå till Stensson som flyger hem tidigare.
– Ses i hemma i Göteborg.
Skriver vykort, tar en öl och letar brevlåda. En biljettförsäljare från Air France erbjuder sig att posta mina kort på vägen hem.
Merci.

På skyltarna står det inte El Paso, Flagstaff, Nashville eller Mobile. Air France, Lufthansa och KLM flyger inte dit. Har alltid tyckt om att vara på flygplatser men nu känns det konstigt. Önskar att jag väntade på en buss istället.
”Thank you for going, Greyhound” tänker jag och plockar upp datorn för att titta lite på bilder. Kollar på ett par kort från Grand Canyon. Det blir för mycket. Får en klump i halsen ”the size of Texas”. Fångar en tår från att falla på bardisken. Fäller ner skärmen igen.

Går mot planet och säkerhetskontrollen. Kvinnan bakom mig i kön sneglar på mitt pass och sedan på mig. Hon ler men ser misstänksam ut.
-Do you think they’ll go for it, frågar jag.
– Yee, I don’t know…
Önskar nästan att jag fastnar.
– Thank you sir you can move on, säger passkontrollanten.
Thank you. I’ll try to.
……


Minns knappt den bild jag hade av USA innan jag åkte. Tror det handlade en del coolhet, dubbelmoral och drömmar. Det handlar fortfarande om förundran för ett land som jag tyckt mer och mer om för varje dag.
USA är långt ifrån perfekt. Men jag är inte tillräckligt smart och jag har inte varit här tillräckligt länge för att veta säkert vad som är fel. Känns däremot som jag har haft tillräckligt med tid för att börja förstå vad som är rätt.
Jag har förälskat mig i amerikaner. Ett otroligt folk som sedan landet skapades vart omöjliga att definiera och klumpa ihop. Känner mig lyckligt lottad som fått komma nära ett par av dem.
Även om det är jobbigt att se hur tufft livet är för många invånare i ”the land of the free” finner man tröst i att det samtidigt är “the home of the brave”.
……

”Make sure you put your feet at the right place. Then stand firm” sa Abraham Lincoln.
Jag vill stå på USA:s sida även om det ibland är svårt. Skall på ett sätt bli skönt att komma hem och få lite perspektiv. Önskar att jag kan komma tillbaks snart och lära mig mer. Nästa gång åker jag nog inte själv så jag hoppas att någon mer är sugen på att börja spara pengar. En flygbiljett kostar drygt 4000 och ett greyoundkort knappt 3000. Vi kan leva på burgare och lemmonad.
……

9 veckor, 20 stater, 7 nationalparker, 17 städer och fler vägar än vad jag kommer ihåg. Enkelt att beskriva i siffror men omöjligt att göra rättvisa med bokstäver. Känns lite tomt att bocka en drö jag haft sedan jag var tolv. Kan samtidigt inte vara lyckligare. Det finaste jag vart med om. Tack Amerika.

PS. Ett hjärtligt tack för visat intresse, kommentarer och ”likes”. Ni är snälla.
Håll ögonen öppna för kommande projekt;
Fabian Bengtsson- Genom Amerika; Part Deux.
Fabian Bengtsson- Genom Universum.
Fabian Bengtsson- Genom Tiderna.