Receptionen på Budget Motel har egentligen stängt men mannen bakom disken stannade kvar 15 minuter extra för att vänta in bokningen under namnet Bengtsson. Sirhan berättar att han reser runt till olika motel som ”receptionskonsult” och att han jobbade för NASA i Kalifornien som ingenjör när han kom till USA från Pakistan 1982. Kanske drar han en liten rövare där. Men han ger mig ett väldigt varmt välkomnande till rymdkusten.

Jag är i Titusville, Florida. Det är den stad som ligger närmast Kennedy Space Center, ett nav för USA:s rymdprogram sedan nästan 60 år tillbaks. Jag har kommit hit för att komma närmare en berättelse som ligger mig väldigt varmt om hjärtat.
Utan att jag frågat tar Sirhan tar fram en karta och visar mig vägen till en vägbutik där jag kan köpa ”snacks and some beers”. En ny vän.

Morgonen efter tar jag bilen några mil söderut till Cocoa Beach. Området kallas för rymdkusten eftersom det blomstrade i början av 60-talet när NASA etablerade sitt centrum för raketuppskjutningar. Först för att skicka ut den första astronauten i rymden. Sedan för att flyga till månen, skicka sonder till andra planeter och som bas för de totalt 135 uppdragen med olika Space Shuttles. Sedan 2011 har ingen bemannad rymdfarkost skjutits upp härifrån. Basen har använts för satelliter och sonder. En ”rocket launch” brukade vara en stor turistattraktion. Under NASA:s guldålder växte städerna men nu har intresset dalat och i början av decenniet sköt arbetslösheten på rymdkusten i höjden. Idag lockar Elon Musks Space X-raketer en del publik. Längs vägarna finns utkiksplatser avsedda för att följa raketuppskjutningar. Det finns också skyltar för ”Apollo Realtors” och ”Gemini Accounting”.

Tar en promenad på stranden Alan B Shepard Park. Parken är döpt efter den första amerikanen i rymden tillika femte mannen på månen. En bit bort ligger ett motell som han och sex andra astronauter köpte för att kunna festa och ligga runt i.

Kennedy Del 2

Det är ju lite bittert att Trumps budgetstrid nu resulterar i att mina guidade turer inne på Kennedy Space Center (idag söndag) ställts in. Det finns andra som lider mer av att de federala myndigheterna stängs ner såklart. Kanske hinner det lösa sig innan jag åker hem om en vecka. 

Sex dagar efter att Johan F Kennedy mördades 1963 döptes rymdbasen i Florida om efter honom. Ett år innan mordet höll han det tidigare nämnda talet på Rice University. Efter den ödmjuka inledningen fortsatte Kennedy då med att sammanfatta människans utveckling genom att koka ner 50 000 år av människans historia till en tidslinje på 50 år. Han förklarade att man i en sådan jämförelse visste väldigt lite om de första 40 åren. Att vi för 10 år sedan kröp ut ur våra grottor för att tillverka egna skydd. Bara fem år tidigare lärde oss skriva och använda kärror med hjul. Tryckpressen hade uppfunnits tidigare samma år. Under den senaste månaden skulle vi ha fått elektriskt ljus, den senaste veckan penicillin och kärnkraft. Han förklarade att vi i den här takten skulle ha stjärnorna inom räckhåll innan dagen var slut:

”For the eyes of the world now look into space, to the moon and to the planets beyond, and we have vowed that we shall not see it governed by a hostile flag of conquest, but by a banner of freedom and peace. We have vowed that we shall not see space filled with weapons of mass destruction, but with instruments of knowledge and understanding”.