“Here was buried
Thomas Jefferson
author of
The Declaration of American Independence
of the
Statue of Virginia for Religious Freedom
and father of
The University of Virginia
Born April 2 1743 O.S.
Died July 4th 1826”

Det står ingenting om att Jefferson varit guvernör och kongressledamot i Virginia eller att han var vicepresident under John Adams.  Gravstenen nämner inte heller att Jefferson var USA:s tredje president.  Av många historiker anses han vara bland de mest inflytelserika män som haft Vita Huset som hemadress men gravstenen är utformad av Jefferson själv. Ett tecken på vad han var stoltast över.

Gravplatsen ligger cirka hundra meter från Monticello, Jeffersons gods och livsverk. Ett vackert men konstigt hus som är fullt av uppfinningar och finurligheter. Tittar man upp vid huvudentrén ser man en enorm klocka. Den visar sekunder, minuter och veckodag. Stora järnkulor hänger ner från taket i höjd med markeringen ”Sunday” på väggen. Klockan är ritad av husbonden själv men visade sig vara för stor. Han gjorde därför ett hål i golvet och för att läsa av ”Saturday” är man tvungen att gå ner en våning.


Monticello är lika förbryllande som Thomas Jefferson själv. Han var 33 år gammal när han skrev att ”…all men are created equal…” i The Declaration of Independence. Då hade han varit slavägare i hela sitt liv och han fortsatte att vara det till sin död. Samma man som var outtröttlig i sin argumentation för medborgerliga rättigheter och friheter ansåg att han ägde sammanlagt 607 människor.
Undrar hur fan han fick ihop det.
Uppväxt i en plantagefamilj och med slaveri såg han kanske det som naturligt i sin ungdom. Men det råder inget tvivel om vad han tyckte senare när han skrev att ”…the rights of human nature [are] deeply wounded by this infamous practice [of slavery].” – Thomas Jefferson 1774

Jefferson hade fruktansvärt fel och väldigt rätt på samma gång. The Declaration of Independence är vackert skriven och den påverkade i alla fall andra i rätt riktning. Att skriva under den kändes enligt Jefferson som att sätta huvudet i en snara  och hade den Amerikanska revolutionen inte lyckats hade han säkerligen varit bland de första att föras till galjen av engelsmännen. Efter han skrivit under dokumentet tog han en promenad i Philadelphia, köpte sju par damhandskar och betalade en dollar för att få titta på en apa. Sägs det.

Thomas Jefferson dog på dagen 50 år efter självständighetsförklaringen, den 4 juli 1826. Ett kusligt sammanträffande med tanke på att John Adams (USA:s andra president, vän och rival till Jefferson) dog ett par timmar senare. Adams sista ord var ”Thomas Jefferson survives”.

Jag lämnar Monticello och Charlottesville. Mot Washington DC.
Åker förbi Pentagon och Capitolium. Listan över saker att se imorgon är lång. Tveksamt om jag hinner med allt. Kommer nog se ut som Jimmy Stewart i Mr. Smith Goes To Washington. Efter att ha checkat in på vandrarhemmet kan jag inte hålla mig längre. Tar en promenad och tar en titt på ett annat hus Thomas Jefferson bott i.